Workshop

Tension Relief Yoga

Wat gaan we doen

Tension Relief Yoga, is een methode om diep in het lichaam spanning los te laten. Het helpt je herstellen na intensieve gebeurtenissen of periodes van stress, spanning of trauma, door gebruik te maken van een natuurlijk mechanisme dat iedereen in zich heeft. Spanning kan worden afgevoerd en er zal weer ruimte komen voor herstel en veerkracht.

Tijdens deze sessie begeleidt Danielle je om een laag trauma en spanning uit je lichaam los te laten. Door middel van een reeks oefeningen nodig je je lichaam uit om te gaan trillen en shaken, om zo spanning en stress uit je lichaam te ontladen.

Wanneer je kijkt naar zoogdieren en ziet dat zij iets traumatisch meemaken – bijvoorbeeld: een hert wordt aangevallen door een leeuw – dan schieten zij in een fight/flight respons en – als er geen andere optie meer is – in de freeze-modus, een reactie van het autonome zenuwstelsel om te kunnen overleven. Zodra het gevaar geweken is, komen ze langzaam weer tot zichzelf, waarna ze gaan shaken. Ze shaken letterlijk het traumatische event dat net heeft plaatsgevonden uit hun systeem, waardoor ze weer goed en wel verder kunnen.

Dit mechanisme kennen wij mensen ook, het zit in onze natuur om ook spanning te kunnen ontladen, door te trillen. Echter, in onze huidige levens, is trillen er niet meer bij. We trillen misschien wel een beetje, maar onderdrukken dit al snel met ons hoofd. We moeten ons sterk houden, woede inslikken, onze kin omhoog wijzen en weer doorgaan. Terwijl het lichaam niets liever wil dan ontladen. Als je blijft rondlopen met de angst, woede of frustratie die aanwezig is in jouw systeem, dan ga je ‘vanzelf’ fysieke en mentale klachten ontwikkelen. De boodschap is dan ook: shake it all out!

Tijdens deze sessie werk je direct in op je psoas. De psoas is een spier, of eigenlijk een spiergroep van drie flinke spieren, die je lendenwervels met je bovenbeenspieren verbindt. We hebben de psoas functioneel nodig, om te kunnen bewegen en lopen, maar hij speelt ook een grote rol bij stress en emoties.

Ons lijf reageert sneller op gevaar, stress of emoties dan ons verstand. Dat is een automatische, onbewuste reactie die volledig voorbij gaat aan ons bewuste denken. De psoas reageert als eerste door zich aan te spannen en deze spiergroep is ook de laatste die zich weer ontspant als de kust weer veilig is. Daarom wordt het ook wel de spier van de ziel genoemd.

Het lastige aan de psoas is dat hij diep, in het middelpunt van je lichaam ligt. Je komt er niet zomaar bij. Daarnaast wordt de spiergroep door onze veelal zittende levens (in auto’s, achter bureaus, op de bank) niet genoeg gestimuleerd. Tel daar traumatische gebeurtenissen of chronische stress bij op, en de psoas zet zich hardnekkig vast, met alle gevolgen van dien. De Tension Relief sessie helpt jou om spanning uit je psoas te ontladen.

De Tension Relief sessie eindigen we met één of twee langere Yin houdingen, zodat je lijf de tijd heeft om de oefeningen te laten integereren.

Danielle heet je van harte welkom. Elke tweede zaterdagochtend van de maand kun je deze bijzondere workshop bij Oerfit volgen! Data: 11 februari, 11 maart, 8 april, 13 mei. Tijd: 9.30 – 11.00 uur.

Danielle heet je van harte welkom.

Docent

Danielle

Danielle

Yoga